logo without text

Reizen op saldo

Je kunt je OV-chipkaart bij een kaartautomaat opladen. Wil je zeker weten dat je altijd voldoende saldo hebt? Kies dan voor automatisch opladen. Lees hier hoeveel saldo je nodig hebt om te kunnen reizen. Je kunt ook alvast saldo bestellen. Als je dan bij NS incheckt, wordt het saldo direct op je kaart geladen.

Als je op saldo reist, wordt bij het inchecken het instaptarief van je saldo ingehouden. Bij het uitchecken krijg je het instaptarief terug, min de uiteindelijke ritprijs. Als je niet uitcheckt, betaal je het volledige instaptarief.

Hieronder zie je de huidige instaptarieven. Zorg er dus voor dat dit bedrag minimaal op je kaart staat als je incheckt.

Instaptarieven

Anonieme kaart

Persoonlijke kaart

Persoonlijke kaart met NS-abonnement

Bus, tram en metro

€ 4*

€ 4*

€ 4*

Trein (NS)

€ 20

€ 20

€ 10

Trein (Arriva/Syntus) en bus (Qliner Arriva)

€ 10

€ 10

€ 10

Goed om te weten: er zijn een paar uitzonderingen. Zo is het instaptarief op sommige lijnen van Transdev en Connexxion € 6, € 10 of € 15 en op een aantal lijnen van Bravo in Brabant € 8. Kijk voor alle actuele instaptarieven op de website van je vervoerder.

Basistarief

Het basistarief is het tarief dat je betaalt bij het gebruik van het openbaar vervoer, ook wel instaptarief of vaste voet. Bij NS en een aantal treinvervoerders is het basistarief verrekend in het minimumtarief. 

Het landelijk vastgestelde basistarief is € 1,08. Bij leeftijdskorting (4 tot en met 11 jaar of 65 jaar of ouder) krijg je 34% korting op het basistarief. Deze leeftijdskorting geldt niet voor de trein. 

Kinderen

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis bij alle vervoerders. Kinderen van 4 tot en met 11 reizen met 34% leeftijdskorting als zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. Deze korting geldt alleen niet bij NS. Wel kunnen kinderen tot en met 11 jaar gratis meereizen met het Kids Vrij-abonnement. Dit abonnement kan op een persoonlijke OV-chipkaart geplaatst worden.

Advies: controleer de voorwaarden voor reizen met kinderen bij je vervoerder. Bij sommige vervoerders hebben kinderen namelijk geen eigen OV-chipkaart nodig en kunnen ze gratis meereizen.

65-plussers

Reizigers van 65 jaar en ouder reizen met 34% leeftijdskorting. De leeftijdskorting geldt niet bij NS. Kijk op www.ns.nl voor kortingsabonnementen. Bij Arriva geldt de leeftijdskorting wel voor de bus, maar niet voor de trein. Kijk op www.arriva.nl voor kortingsabonnementen voor de trein.