Reizen op automatisch opladen

Reis je regelmatig met het OV? En heb je geen zin om in de rij te staan voor de automaat om je saldo op te halen? Ontdek dan automatisch opladen. Met automatisch opladen heb je altijd voldoende saldo op je OV-chipkaart. Zodra het saldo tijdens het in- of uitchecken onder de € 0 komt, wordt automatisch een bedrag op je kaart geladen. Dit wordt vervolgens afgeschreven van je rekening. Je kunt kiezen uit een oplaadbedrag van € 10, € 20 of € 50.


Automatisch opladen stap voor stap

Als je automatisch opladen op je kaart hebt staan, gebeurt het volgende:

  • Je reist en je saldo komt onder € 0. Of je wilt inchecken maar je hebt niet genoeg saldo voor het instaptarief. Je kaart wordt dan automatisch opgeladen. Het gekozen oplaadbedrag wordt direct bijgeschreven bij het saldo op je kaart. Dit bedrag schieten wij aan je voor.
  • Daarna gaat de opdracht naar je bank om het bedrag van je bankrekening af te schrijven. Het bedrag wordt uiterlijk 15 dagen na het ontvangen van je reistransactie afgeschreven. Er zit dus een aantal dagen tussen het bijstorten van saldo op je kaart en de afschrijving van je rekening.
  • Het kan zijn dat je kaart intussen meerdere keren automatisch is opgeladen. Je kaart kan ook twee keer achter elkaar automatisch worden opgeladen. Dit kan voorkomen als je een oplaadbedrag van € 10 hebt en reist bij de NS. Dit gebeurt dan om het instaptarief van € 20 te kunnen afboeken. Deze bedragen worden dan tegelijk afgeschreven van je rekening.
  • In de omschrijving op je (digitale) bankafschrift zie je op welke datum en welk tijdstip je hebt gereisd toen het oplaadbedrag op je kaart is bijgestort. Dit is de datum die je kunt controleren in je OV-reishistorie.

Online aanvragen

Automatisch opladen is alleen mogelijk met een persoonlijke OV-chipkaart. Je geeft eenmalig een machtiging via iDEAL door het betalen van € 0,01. Daarna ga je naar een ophaalautomaat en zet je automatisch opladen op je kaart.

Per formulier aanvragen

Je kunt automatisch opladen ook via een formulier aanvragen. De verwerking duurt maximaal drie weken.

Automatisch opladen wijzigen of stopzetten

Je kunt je rekeningnummer of bedrag op elk gewenst moment snel online wijzigen in Mijn OV-chip. Ook kun je via je account doorgeven dat je automatisch opladen wilt stopzetten.

Per formulier wijzigen of stopzetten

Je kunt je wijziging of beëindiging ook per post doorgeven. Je ontvangt binnen drie weken een bevestiging per brief. In die brief lees je ook hoe je de wijziging op je OV-chipkaart kunt zetten.