logo without text

In- en uitchecken

Door in en uit te checken wordt de juiste prijs van je reis berekend. Je checkt in op je vertrekstation of -halte en je checkt weer uit op je aankomststation of -halte. Stap je over van vervoerder of vervoersmiddel? Dan check je opnieuw in en uit. Zo kan de juiste prijs worden berekend en voorkom je dubbele reiskosten. Op de poorten en palen staat het logo van de vervoerder. Dat is om handig om te checken, zodat je bij de juiste vervoerder in- of uitcheckt.

In- en uitchecken

  • Je checkt in door je OV-chipkaart tegen de lezer van het poortje of de paal te houden. Je hoort dan een piepje en het scherm geeft aan dat je ingecheckt bent;
  • Zorg dat er voldoende saldo op je kaart staat. Vervoerders werken namelijk met een instaptarief. Check je niet uit? Dan wordt dit instaptarief ingehouden;
  • Aan het einde van je rit check je op dezelfde manier uit. Je hoort twee keer een piepje. Op het scherm zie je dat je uitcheckt;
  • Stap je over naar een andere vervoerder? Check dan eerst uit en daarna in bij de andere vervoerder.

Gemiste check-in of check-uit

Heb je niet in- of uitgecheckt? Bijvoorbeeld omdat het poortje het niet deed of omdat je het vergeten bent? Dan heb je mogelijk te veel betaald. Bij een gemiste check-in of check-uit houdt de vervoerder namelijk het instaptarief in.

Op www.uitcheckgemist.nl vraag je in drie simpele stappen je saldo terug. Maak je reis compleet door het ontbrekende vertrek- of aankomststation in te vullen.

Tip: meld je aan voor de Uitcheck Gemist Alert. Je ontvangt dan een bericht als je een check-in of check-uit mist.

Iemand ophalen of uitzwaaien

Om iemand op te halen of uit te zwaaien op een station, moet je inchecken met je OV-chipkaart. Je betaalt dan het instaptarief. Check je binnen 20 minuten weer uit, dan worden er geen kosten in rekening gebracht. Je krijgt het volledige instaptarief terug op je OV-chipkaart.


Handig om te weten: bij NS heb je meer tijd om iemand uit te zwaaien. Daar worden geen kosten in rekening gebracht als je binnen 60 minuten weer uitcheckt.

Reisplanners

Via onderstaande links vind je informatie die je helpt bij het plannen van je reis. De links openen in een nieuw venster.

Veelgestelde vragen