logo without text

Declaratieoverzicht maken

Je maakt een declaratieoverzicht van je reiskosten via Mijn OV-chipaccount. Dit kan bij een persoonlijke en een anonieme OV-chipkaart. De kaart moet dan wel aan je account gekoppeld zijn.

Heb je een anonieme OV-chipkaart en wil je je liever niet registreren? Dan kun je óók een declaratieoverzicht maken zonder account.

Als je een kaart hebt gekoppeld aan je account, dan zie je meteen alle transacties* die je hebt gemaakt tot 18 maanden terug. Bijvoorbeeld: als je op 1 januari 2023 je kaart koppelt aan je account, zie je alle gemaakte transacties tot en met juli 2021.

Reis je met trein of metro? Dan zie je de transacties binnen ongeveer 30 minuten.

Reis je met de bus of tram? Dan kan het zijn dat het langer duurt voordat je de transacties ziet. Bussen moeten eerst op hun standplaats komen, om de transacties naar ons door te sturen. Dit kan enkele dagen duren.

*Met transacties bedoelen we je reizen en oplaadmomenten.

(Nog) geen transacties

Het kan voorkomen dat de vervoerder waarmee je gereisd hebt (nog) geen transacties heeft doorgestuurd, bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden zijn aan het systeem. In dat geval wordt je OV-reishistorie niet (volledig) gevuld of later gevuld.

Hoe het werkt

1. Klik rechtsboven op Mijn OV-chip > Log in.

2. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

3. Klik op Reishistorie.

4. Kies de OV-chipkaart waarvan je transacties wilt zien onder Selecteer kaart. Heb je geen OV-chipkaart toegevoegd? Voeg deze dan eerst toe.

5. Klik op Selecteer handmatig. Let op: de huidige maand staat automatisch geselecteerd.

  • Wil je een eerdere maand selecteren? Klik dan op Opnieuw beginnen om de automatische selectie te verwijderen.

6. Klik op de eerste en laatste dag van de gewenste periode. Je ziet nu dat deze periode is geselecteerd. Wil je een overzicht van een langere periode dan een maand? Download dan meerdere overzichten.

7. Klik op Bevestig.

8. Vink de transacties aan die je wilt terugzien in je declaratieoverzicht.

  • Wil je alle transacties selecteren? Klik dan op het hokje naast Id om alle hokjes aan te vinken.

9. Klik op Maak declaratieoverzicht.

10. Klik op Download PDF of Download CSV. Het declaratieoverzicht wordt aangemaakt. Je kunt dit overzicht openen en/of opslaan.

Declaratie voor de Belastingdienst?

Wij raden je aan om ná 1 maart de overzichten van het jaar ervoor te maken. Soms sturen vervoerders de transacties later nog op. Hierdoor kan het zijn dat je vóór 1 maart nog transacties mist. Houd er ook rekening mee dat transacties ouder dan 18 maanden niet meer zichtbaar of vindbaar zijn.

Reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 9%.

Goed om te weten

Reis je op rekening en betaal je achteraf (bijvoorbeeld met NS Flex)? Dan zie je geen ritprijzen in je reishistorie. Je ziet de ritprijzen wél terug in je Mijn NS-account en natuurlijk op je maandelijkse factuur. Je vindt de facturen ook in je Mijn NS-account. Deze kun je gebruiken voor je declaraties.