Toeristen

Er is geen aparte OV-chipkaart voor toeristen. Als toerist koop je een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart. Je kunt beide kaarten kopen bij een balie van een vervoerder, de automaat op het station, een tabaks- en gemakszaak of een supermarkt.

Koop een OV-chipkaart

Je kunt kiezen uit een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart. 

Gebruik Uitleg
Anonieme kaart Geschikt voor meer dan één dag of langere afstanden Een plastic kaart waarop reisproducten of saldo worden geladen. De adviesprijs is € 7,50
Wegwerpkaart Geschikt voor eenmalig gebruik of voor een korte periode Kaart is geladen met een reisproduct dat een beperkte geldigheidsduur heeft, bijvoorbeeld één week reizen. Meestal ben je duurder uit met een wegwerpkaart

Je koopt beide kaarten bij een balie of automaat, op vliegvelden, op stations en bij tabaks- en gemakszaken of in supermarkten. Een wegwerpkaart koop je ook in de tram en/of bus. Je herkent een verkooppunt aan het roze OV-chipkaartlogo. Vind voordat je in Nederland aankomt een verkooplocatie.

Laad je kaart op voor het reizen

Voordat je kunt reizen laad je de kaart op met saldo. Dit doe je bij een balie of een automaat. Betaalmogelijkheden verschillen per automaat.  

Wat te doen bij vertrek?

Een anonieme kaart is vijf jaar geldig. Je kunt de kaart bewaren om nog een keer te gebruiken. Het saldo blijft ook geldig. Je kunt het overgebleven saldo ook terugkrijgen bij een balie van een vervoerder. Als je de kaart wilt beëindigen, vraag je bij de balie hiervoor een formulier. Vul dit formulier volledig in en stuur het samen met de kaart naar het adres dat op het formulier staat.  

24-uurskaartje

Het is ook mogelijk om een 24-uurskaartje te kopen. Deze dagkaart werkt hetzelfde als een OV-chipkaart en is geldig voor het hele openbaar vervoer netwerk in Amsterdam. Je kunt dit kaartje kopen bij GVB, EBS en Connexxion.

Blijf je langer in Nederland?

Als je langere tijd in Nederland blijft, kun je ook een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Je kunt hier dan een abonnement opzetten en je krijgt automatisch leeftijdskorting. Als je in België, Duitsland of Luxemburg woont, vraag je een persoonlijke OV-chipkaart online aan. Deze kaart wordt dan naar je opgestuurd. Woon je in een ander land? Dan kun je bij een balie van RET, Arriva of Connexxion een aanvraagpakket kopen voor € 10,50. Met dit pakket vraag je een persoonlijke OV-chipkaart aan. De OV-chipkaart kun je dan naar een adres in Nederland laten sturen, bijvoorbeeld dat van je hotel.