Reizen met het studentenreisproduct

Als je een persoonlijke OV-chipkaart met daarop een geldig studentenreisproduct hebt, dan ben je klaar om met het openbaar vervoer te reizen. Reizen met het studentenreisproduct is heel eenvoudig. Als je instapt, check je in. Als je uitstapt, check je uit. Het moment van inchecken bepaalt of je de hele reis gratis of met korting reist.

Hoe werkt in en uitchecken?

In heel Nederland is in- en uitchecken met je studentenreisproduct verplicht: in bus, tram, trein en metro. Oók in je vrij-reizenperiode. Het moment van inchecken bepaalt of je de hele reis gratis of met korting reist. Stap je over naar een ander vervoermiddel? Bijvoorbeeld van de tram naar de bus? Dan moet je bij de tram uitchecken en bij de bus weer inchecken. Dit geldt ook voor overstappen van de ene naar de andere vervoerder. Bijvoorbeeld van een NS-trein op een Arriva-trein.

Inchecken

Houd je OV-chipkaart voor of tegen het OV-chipkaartlogo op de kaartlezer. Als het inchecken is gelukt, hoor je een pieptoon en brandt er een groen lampje. Op het beeldscherm zie je een incheckboodschap. Check je in bij een poortje, dan gaat het poortje pas open als het inchecken is gelukt. Als je incheckt, wordt je OV-chipkaart gecontroleerd.

Reis je in je vrij-reizenperiode?

Dan reis je gratis. De kaartlezer herkent je product en controleert dit op geldigheid.

Reis je buiten de vrij-reizenperiode?

Dan reis (en betaal) je op saldo. Zorg dan dat je voldoende (minimaal € 10) saldo op je kaart hebt geladen. Bij het inchecken wordt tijdelijk een instaptarief van je saldo gehaald. Hiermee worden aan het eind van de reis de reiskosten verrekend. Bij een negatief saldo kun je niet reizen. Bij het inchecken hoor je dan een andere pieptoon en brandt er een rood lampje. Je moet dan eerst saldo op de kaart zetten. Bij een automaat kun je saldo aanvullen.

Uitchecken

Vergeet niet uit te checken! Ook in je vrij-reizenperiode is het belangrijk dat je altijd uitcheckt. Daarmee voorkom je dat je kaart wordt geblokkeerd.

Let op: Het studentenreisproduct is niet geldig op het nachtnet van bus-, tram- en metrovervoerders. Als je binnen Nederland een (deel van je) traject reist met Intercity direct of ICE, dan geldt een toeslag.

Feestdagen en korting

Voor reizen tijdens de feestdagen gelden dezelfde regels als in het weekend, dus:

Weekabonnement

Op saldo reizen met korting tijdens feestdagen van 04.00 tot 04.00 uur de volgende dag. Vrij reizen op Goede Vrijdag.


Weekendabonnement

Vrij reizen op feestdagen van 04.00 tot 04.00 uur de volgende dag en vanaf 12.00 uur op de donderdag voor Goede Vrijdag, de dag voor Koningsdag, de dag voor Bevrijdingsdag en de woensdag voor Hemelvaart.

Feestdagen

Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag.

Bekijk het volledige overzicht wanneer je gratis, met korting of tegen het volle tarief reist op studentenreisproduct.nl (nieuw venster).

Ga je de grens over?

Reis je van of naar het buitenland met de trein? Check dan niét in en uit. In het buitenland kan dit namelijk niet. Koop op www.nshispeed.nl (nieuw venster) je internationale ticket en geef aan met welk abonnement je reist. Voor het binnenlandse deel van de reis wordt automatisch de juiste korting berekend.

Lees meer over waar je studentenreisproduct geldig is (nieuw venster)