Instap- en basistarief

Als je op saldo reist, wordt bij het inchecken een instaptarief van je saldo afgeschreven. Bij het uitchecken krijg je het instaptarief terug, min de uiteindelijke ritprijs. Als je niet uitcheckt, betaal je dus het volledige instaptarief.

Hoe hoog is het instaptarief?

Hieronder zie je de huidige instaptarieven. Als het saldo op je kaart negatief is, kunt je niet reizen. Je kunt eventueel online saldo kopen.

Bus, metro en tram Trein (NS) Trein (Arriva/ Syntus) en bus (Qliner Arriva)
Anonieme kaart € 4 * € 20 € 10
Persoonlijke kaart € 4 * € 20 € 10
Persoonlijke kaart met Voordeeluren, Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel of Altijd Voordeel € 4 * € 10 € 10
Altijd Vrij en Kids Vrij Geen
* Goed om te weten:
Er zijn uitzonderingen. Zo is het instaptarief op sommige lijnen van Connexxion € 6, € 10 of € 15 en op een aantal lijnen van Bravo in Brabant € 8. Kijk voor alle actuele instaptarieven op de website van je vervoerder.

Basistarief

Het basistarief is het tarief dat je betaalt bij het gebruik van het openbaar vervoer, ook vaak aangeduid met de term opstaptarief of vaste voet. Bij NS en een aantal treinvervoerders is het basistarief verrekend in het minimumtarief. 
Lees meer over overstappen en het basistarief

Hoe hoog is het basistarief?

Het landelijk vastgestelde basistarief is € 1,01. Bij leeftijdskorting (4 tot en met 11 jaar of 65 jaar of ouder) krijg je 34% korting op het basistarief. Deze automatische korting geldt niet voor de trein. 

Zie ook

Betalen per kilometer en tarievenlijst