Overstappen

Als je overstapt, dan check je uit en check je bij het andere vervoermiddel weer in. Je betaalt in de meeste gevallen een keer het basistarief, bij de vervoerder waar je reis is gestart.

Basistarief bij overstappen van bus, tram of metro

Reis je op saldo en stap je binnen 35 minuten over van bus, tram of metro naar een andere bus, tram of metro? Dan betaal je eenmaal het basistarief.
Na overstappen betaal je alleen nog voor de kilometers die je nog verder reist. Het maakt hierbij niet uit of je van vervoerder wisselt. 

Stap je over van een bus, tram of metro naar een trein? Dan betaal je in veel gevallen opnieuw het basistarief.

Basistarief bij overstappen van trein

Bij overstappen van trein naar een andere trein betaal je eenmaal het basistarief als:

  • je binnen 35 minuten overstapt,
  • én je met een reisproduct reist dat landelijk geldig is (zoals saldo, studentenreisproduct, Sentire-product), 
  • én je binnen dezelfde tariefperiode overstapt (dal- of spitstarief).

Stap je over van een trein naar een tram, bus of metro, dan betaal je in veel gevallen opnieuw het basistarief.

Let op: er bestaan regionale uitzonderingen. Informeer bij je vervoerder over regionale uitzonderingen.

Check uit en weer in

Elke keer als je overstapt op een ander vervoermiddel (bijvoorbeeld van tram naar bus of van trein naar metro) moet je eerst uitchecken en dan weer inchecken. Ook als je overstapt van bus naar bus of van tram naar tram check je eerst uit en dan weer in.

Uitzondering: als je overstapt van een NS-trein naar een NS-trein of van een metro naar een metro, check je alleen uit aan het einde van je reis.

In de tabel lees je precies hoe je overstapt van het ene vervoermiddel naar het ander. 

Van bus Van tram Van metro Van NS-trein Van regionale trein
Naar bus Uitchecken in bus, inchecken in bus Uitchecken in tram, inchecken in bus Uitchecken in metro, inchecken in bus Uitchecken op perron, inchecken in bus Uitchecken op perron, inchecken in bus
Naar tram Uitchecken in bus, inchecken in tram Uitchecken in tram, inchecken in tram Uitchecken in metro, inchecken in tram Uitchecken op perron, inchecken in tram Uitchecken in trein, inchecken in tram
Naar metro Uitchecken in bus, inchecken in metro Uitchecken in tram, inchecken in metro Uitchecken op eindbestemming Uitchecken in trein, inchecken in metro Uitchecken in trein, inchecken in metro
Naar NS-trein Uitchecken in bus, inchecken op perron Uitchecken in tram, inchecken op perron Uitchecken in metro, inchecken op perron Uitchecken op perron van eindbestemming Uitchecken op perron regionale trein, inchecken op NS-perron
Naar regoniale trein Uitchecken in bus, inchecken op perron Uitchecken in tram, inchecken op perron Uitchecken in metro, inchecken op perron Uitchecken op NS-perron, inchecken op perron regionale trein Uitchecken op eindbestemming. Let op: is het een andere vervoerder? Dan moet je uitchecken bij de een en inchecken bij de ander.

Voorbeelden

NS-trein naar NS-trein
Als je overstapt van een NS-trein naar een andere NS-trein hoef je niet opnieuw in- en uit te checken. Je checkt uit aan het eind van je reis op het perron.

NS-trein naar regionale treinvervoerder 
Stap je over van een NS-trein naar een trein van Arriva of Connexxion? Check uit bij het verlaten van de NS-trein op het perron en check in voordat je de andere trein instapt. Dat geldt ook andersom.

Trein naar bus, tram of metro
Je komt uit de trein en reist verder met een bus, tram of metro. Bij het verlaten van de trein check je uit op het perron en bij het instappen van de bus, tram of metro check je weer in. Dit geldt ook andersom. Je checkt eerst uit als je uit de bus, tram of metro stapt en daarna check je in op het perron, voordat je de trein instapt.

Overstappen naar een zelfde vervoermiddel
Als je overstapt van de ene bus op de andere bus, check je eerst uit en daarna check je weer in. Dit geldt ook voor het overstappen van tram naar tram. Als je overstapt van metro naar metro, check je alleen uit op het eindstation. 

Overstappen tussen bus, metro en tram
Je checkt altijd eerst uit en vervolgens weer in bij het volgende vervoermiddel.