Inchecken en uitchecken

Aan het begin van je reis houd je de OV-chipkaart tegen het scherm van een poortje of een kaartlezer, die je herkent aan het logo van de OV-chipkaart. 

Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct op je kaart staat, opent het poortje of geeft de kaartlezer een toegangssignaal. Ook brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis houd je je OV-chipkaart weer bij een poortje of een kaartlezer om uit te checken. Op de display staat wat de reis heeft gekost en hoeveel saldo je nog op de kaart hebt.

Instaptarief

Als je op saldo reist, wordt bij het inchecken het instaptarief van je saldo afgeschreven. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers in rekening gebracht. Als je niet uitcheckt, betaal je dus het volledige instaptarief. Wanneer je niet kunt uitchecken, bijvoorbeeld wanneer een kaartlezer defect is, kun je het te veel betaalde saldo terugvragen bij je vervoerder.

Lees meer over het instaptarief.

Inchecken met reisproduct

Met een reisproduct op je kaart moet je ook inchecken en uitchecken bij alle openbaarvervoermiddelen. Er wordt dan geen instaptarief van je kaart afgeschreven. Op de display van de kaartlezer staat met welk reisproduct je reist.