Hoe werkt het reizen?

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoef je niet meer na te denken over strippenkaarten, metro- of treinkaartjes. Met één kaartje in de trein, tram, bus en metro.

Opladen voor het reizen

Voordat je op reis gaat, moet je de kaart opladen. Dat kan met geld. Dan reis je op saldo en betaal je per gereisde kilometer. Je kunt je kaart ook opladen met een reisproduct, bijvoorbeeld een trajectkaart voor woon-werkverkeer of een kortingskaart voor daluren.

Inchecken

Je moet altijd inchecken en uitchecken met een OV-chipkaart. Aan het begin van je reis houd je je kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. Je kaart wordt gecontroleerd op een geldig reisproduct of voldoende saldo. Daarna gaat het poortje open of geeft de kaartlezer een bevestigingssignaal.

Uitchecken

Aan het einde van je reis, of bij overstappen naar een ander vervoermiddel, houd je je kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. De kaartlezer gaat na of je gereisd hebt op een reisproduct of saldo. Heb je gereisd op saldo, dan zie je op de kaartlezer wat je reis gekost heeft. Het instaptarief, min je reiskosten, wordt op je kaart teruggezet. Vergeet niet uit te checken! Anders ben je het volledige instaptarief kwijt. 

Steffie legt de OV-chipkaart uit

Reizen met de OV-chipkaart vindt niet iedereen eenvoudig. Daarom is het initiatief gestart de communicatie hierover te vergemakkelijken. Dit gebeurt op de Steffie-website. Op de website vertelt Steffie op een begrijpelijke manier alles over de OV-chipkaart. Zij gebruikt daarbij teksten en tekeningen en ze laat bezoekers oefenen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op www.uitlegov-chipkaart.nl (nieuw venster).