Instap- en basistarief

De meeste treinreizigers betalen geen dubbel basistarief meer als ze met de OV-chipkaart overstappen van de ene naar de andere treinvervoerder. Als u reist op saldo en/of met één van de landelijke treinproducten, dan betaalt u bij een overstap van de ene naar de andere treinvervoerder nog maar eenmaal het basistarief.

Instaptarief

Wanneer u op saldo reist, wordt bij het inchecken een instaptarief van uw saldo afgeschreven. Bij het uitchecken wordt het instaptarief teruggestort en worden de gereisde kilometers in rekening gebracht. Als u niet uitcheckt, betaalt u dus het volledige instaptarief.

 

Hoe hoog is het instaptarief?

Hieronder ziet u de huidige instaptarieven. Als het saldo op uw kaart negatief is, kunt u niet reizen. U kunt online saldo kopen.

Bus, metro en tram Trein (NS) Trein (Arriva/ Syntus) en bus (Qliner Arriva) Trein (Veolia)
Anonieme kaart € 4 € 20 € 10 € 20
Persoonlijke kaart € 4 € 20 € 10 € 10
Persoonlijke kaart met Voordeeluren, Weekend Vrij, Dal Vrij, Dal Voordeel of Altijd Voordeel € 4 € 10 € 10 € 10
Altijd Vrij en Kids Vrij Geen

Basistarief

Het basistarief  is het tarief dat u betaalt bij het gebruik van het openbaar vervoer, ook vaak aangeduid met de term opstaptarief of vaste voet. Bij NS en een aantal treinvervoerders is het basistarief verrekend in het minimumtarief. 
Lees meer over overstappen en het basistarief

Hoe hoog is het basistarief?

Het landelijk vastgestelde basistarief voor 2016 is € 0,89. Bij leeftijdskorting (4 tot en met 11 jaar of 65 jaar of ouder) krijgt u 34% korting op het basistarief. Deze automatische korting geldt niet voor de trein. 

Zie ook

Betalen per kilometer en tarievenlijst