Automatisch opladen

Als u regelmatig reist met het openbaar vervoer en niet in de rij wilt staan om uw kaart op te laden, is automatisch opladen dé oplossing. Met automatisch opladen heeft u altijd voldoende saldo om uw OV-chipkaart te gebruiken. Zodra het saldo tijdens het in- of uitchecken onder de € 0 komt, wordt automatisch een bedrag op uw kaart geladen. Dit wordt vervolgens afgeschreven van uw rekening. U kunt kiezen uit een oplaadbedrag van € 10, € 20 of € 50.

Als u automatisch opladen op uw kaart heeft staan, gebeurt het volgende:

  • U reist en uw saldo komt onder € 0. Of u wilt inchecken maar u heeft niet genoeg saldo voor het instaptarief. Uw kaart wordt dan automatisch opgeladen. Het gekozen oplaadbedrag wordt direct bijgeschreven bij het saldo op uw kaart. Dit bedrag schieten wij aan u voor.
  • Daarna gaat de opdracht naar uw bank om het bedrag van uw bankrekening af te schrijven. Het bedrag wordt uiterlijk vijftien dagen na het ontvangen van uw reistransactie afgeschreven. Er zit dus een aantal dagen tussen het bijstorten van saldo op uw kaart en de afschrijving van uw rekening.
  • Het kan zijn dat uw kaart ondertussen meerdere keren automatisch is opgeladen. Uw kaart kan ook twee keer achter elkaar automatisch worden opgeladen. Dit kan voorkomen als u een oplaadbedrag van € 10 heeft en reist bij de NS. Dit gebeurt dan om bij u het instaptarief van € 20 te kunnen afboeken. Deze bedragen worden dan tegelijk afgeschreven van uw rekening.
  • In de omschrijving op uw (digitale) bankafschrift ziet u op welke datum en tijdstip u heeft gereisd toen het automatisch opladen bedrag op uw kaart is bijgestort. Dit is de datum die u kunt controleren in uw OV-reishistorie. U kunt de oplaadtransactie controleren in uw Mijn OV-reishistorie.

Voorbeeld (digitaal) bankafschrift Rabobank

Voorbeeld bankafschrift automatisch opladen

Online aanvragen

Automatisch opladen is alleen mogelijk met een persoonlijke OV-chipkaart. U geeft éénmalig een machtiging via iDEAL door het betalen van € 0,01. Daarna gaat u met uw OV-chipkaart naar een ophaalautomaat en zet u automatisch opladen op uw kaart. Dat kan al een kwartier na de aanvraag.

Automatisch opladen online aanvragen en zet het op uw kaart bij een ophaalautomaat. Vanaf dat moment heeft u altijd voldoende saldo.

Heeft u nog geen Mijn OV-chipkaartaccount, maak er dan eenvoudig een aan

Per formulier aanvragen

U kunt automatisch opladen ook per post aanvragen met een Aanvraagformulier automatisch opladen (pdf). De verwerking duurt maximaal drie weken.

Automatisch opladen wijzigen of stopzetten

U kunt uw rekeningnummer of bedrag op elk gewenst moment snel online wijzigen in Mijn OV-chipkaart. Ook kunt u via uw account doorgeven dat u uautomatisch opladen wilt stopzetten.
Automatisch opladen online wijzigen of stopzetten

U kunt uw wijziging of beëindiging ook per post doorgeven. Download het formulier wijziging automatisch opladen (pdf). U ontvangt binnen drie weken een bevestiging en instructie hoe u de wijziging op uw OV-chipkaart kunt zetten.