Overstappen

Als u overstapt, dan checkt u uit en checkt u bij het andere vervoermiddel weer in. U betaalt in de meeste gevallen een keer het basistarief, bij de vervoerder waar uw reis is gestart.

Basistarief bij overstappen van bus, tram of metro

Reist u op saldo en stapt u binnen 35 minuten over van bus, tram of metro naar een andere bus, tram of metro? Dan betaalt u eenmaal het basistarief. 
Na overstappen betaalt u alleen nog voor de kilometers die u nog verder reist. Het maakt hierbij niet uit of u van vervoerder wisselt. 

Stapt u over van een bus, tram of metro naar een trein, dan betaalt u in veel gevallen opnieuw het basistarief.

Basistarief bij overstappen van trein

Bij overstappen van trein naar een andere trein betaalt u eenmaal het basistarief als:

  • u binnen 35 minuten overstapt,
  • én u met een reisproduct reist dat landelijk geldig is (zoals saldo, studentenreisproduct, Reizen op Saldo van NS, Sentire product), 
  • én u binnen dezelfde tariefperiode overstapt (dal- of spitstarief).

Stapt u over van een trein naar een tram, bus of metro, dan betaalt u in veel gevallen opnieuw het basistarief.

Let op: er bestaan regionale uitzonderingen. Informeer bij uw vervoerder over regionale uitzonderingen.

Check uit en weer in

Elke keer als u overstapt op een ander vervoermiddel (bijvoorbeeld van tram naar bus of van trein naar metro) moet u altijd eerst uitchecken en dan weer inchecken. Ook als u overstapt van bus naar bus of van tram naar tram checkt u eerst uit en dan weer in.

Uitzondering: als u overstapt van NS trein naar NS trein en van metro naar metro checkt u alleen uit aan het einde van uw reis.

In de tabel leest u precies hoe u overstapt van het ene vervoermiddel naar het ander. 

Van bus Van tram Van metro Van NS trein Van regionale trein
Naar bus Uitchecken in bus, inchecken in bus Uitchecken in tram, inchecken in bus Uitchecken in metro, inchecken in bus Uitchecken op perron, inchecken in bus Uitchecken op perron, inchecken in bus
Naar tram Uitchecken in bus, inchecken in tram Uitchecken in tram, inchecken in tram Uitchecken in metro, inchecken in tram Uitchecken op perron, inchecken in tram Uitchecken in trein, inchecken in tram
Naar metro Uitchecken in bus, inchecken in metro Uitchecken in tram, inchecken in metro
Uitchecken op eind- bestemming
Uitchecken in trein, inchecken in metro Uitchecken in trein, inchecken in metro
Naar NS trein Uitchecken in bus, inchecken op perron Uitchecken in tram, inchecken op perron Uitchecken in metro, inchecken op perron
Uitchecken op perron van eind-bestemming
Uitchecken op perron regionale trein, inchecken op NS perron
Naar regoniale trein Uitchecken in bus, inchecken op perron Uitchecken in tram, inchecken op perron Uitchecken in metro, inchecken op perron Uitchecken op NS perron, inchecken op perron regionale trein
Uitchecken op perron van eind-bestemming

Voorbeelden

NS trein naar NS trein
Als u overstapt van een NS trein naar een andere NS trein hoeft u niet opnieuw in- en uit te checken. U checkt uit aan het eind van uw reis op het perron.

NS trein naar regionale trein vervoerder 
Stapt u over van een NS-trein naar een trein van Arriva of Veolia? Check-uit bij het verlaten van de NS-trein op het perron en check-in voordat u de andere trein instapt. Dat geldt ook andersom.

Trein naar bus, tram of metro
U komt uit de trein en reist verder met een bus, tram of metro. Bij het verlaten van de trein checkt u uit op het perron en bij het instappen van de bus, tram of metro checkt u weer in. Dit geldt ook andersom. U checkt eerst uit als u uit de bus, tram of metro stapt en daarna checkt u in op het perron voordat u de trein instapt.

Overstappen naar een zelfde vervoermiddel
Als u overstapt van de ene bus op de andere bus checkt u eerst uit en daarna checkt u weer in. Dit geldt ook voor het overstappen van tram naar tram. Als u overstapt van metro naar metro checkt u alleen uit op het eindstation. 

Overstappen tussen bus, metro en tram
U checkt altijd eerst uit en vervolgens weer in bij het volgende vervoermiddel.