Hoe werkt het reizen?

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoeft u niet meer na te denken over strippenkaarten, metro- of treinkaartjes. Met één kaartje in de trein, tram, bus en metro.

Opladen voor het reizen

Voordat u op reis gaat, moet u de kaart opladen. Dat kan met geld, dan reist u op saldo en betaalt u per gereisde kilometer. Of met een reisproduct, bijvoorbeeld een trajectkaart voor woon-werkverkeer of een kortingskaart voor daluren.

Inchecken

U moet altijd inchecken en uitchecken met een OV-chipkaart. Aan het begin van uw reis houdt u uw kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. Uw kaart wordt gecontroleerd op een geldig reisproduct of voldoende saldo. Daarna gaat het poortje open of geeft de kaartlezer een bevestigingssignaal.

Uitchecken

Aan het einde van uw reis, of bij overstappen naar een ander vervoermiddel, houdt u uw kaart tegen het scherm van een poortje of kaartlezer. De kaartlezer gaat na of u gereisd heeft op een reisproduct of saldo. Heeft u gereisd op saldo, dan ziet u op de kaartlezer wat uw reis gekost heeft. Het instaptarief, min uw reiskosten, wordt op uw kaart teruggezet. Vergeet niet uit te checken! Anders bent u het volledige instaptarief kwijt.   

Steffie legt de OV-chipkaart uit

Reizen met de OV-chipkaart vindt niet iedereen eenvoudig. Daarom is het initiatief gestart de communicatie hierover te vergemakkelijken. Dit gebeurt op de Steffie-website. Op de website vertelt Steffie op een begrijpelijke manier alles over de OV-chipkaart. Zij gebruikt daarbij tekst en tekeningen en zij laat bezoekers oefenen. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op www.uitlegov-chipkaart.nl (nieuw venster). Wilt u een presentatie verzorgen over de OV-chipkaart? Download dan de presentatie Informatie over reizen met de OV-chipkaart als PDF bestand (pdf, nieuw venster) of als powerpoint (powerpoint, nieuw venster).