Reizen met één kaartje

De OV-chipkaart is het vervoerbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoeft u niet meer na te denken over strippenkaarten, metro- of treinkaartjes. Met één kaartje in de trein, tram, bus en metro.

Wist u dat als u binnen 35 minuten overstapt nadat u bent uitgecheckt, u niet nog een keer het basistarief betaalt?
Wist u dat kinderen, 65-plussers en groepen met korting kunnen reizen?

Reizen met de OV-chipkaart: zo werkt het

Steffie legt uit wat de OV-chipkaart is, waar u de kaart kunt kopen, hoe u hem oplaadt en hoe u ermee reist. U kunt oefenen met het opladen bij de automaat en met het in- en uitchecken. Reizen met de OV-chipkaart lijkt lastig. Probeer het een keer uit. Eerst online, dan in het echt en u zult zien... het wordt steeds makkelijker!


Opladen voor reizen

Voordat u op reis gaat, moet u de kaart opladen. Dat kan met geld, dan reist u op saldo en betaalt u per gereisde kilometer. Of met een reisproduct, bijvoorbeeld een trajectkaart voor woon-werkverkeer of een kortingskaart voor daluren.

Niet uitgecheckt?

Heeft u niet uitgecheckt? Bijvoorbeeld omdat het poortje het niet deed of u het vergeten bent? Dan heeft u te veel betaald. U kunt te veel betaald saldo terugvragen.Kortingen

Leeftijd Trein (NS) Overige vervoerders
Tot en met 3 jaar Gratis Gratis
4-11 jaar gratis met Kids Vrij abonnement, Railrunner 34% korting op saldo
Ouder dan 65 jaar De leeftijdskorting geldt niet bij NS. Kijk op www.ns.nl voor kortingsabonnementen 34% korting op saldo