Toeristen

Er is geen aparte OV-chipkaart voor toeristen. Als toerist koopt u een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart. U koopt beide kaarten bij een balie van een vervoerder, de automaat op het station, tabaks- en gemakszaken of supermarkten.

Koop een OV-chipkaart

U kunt kiezen uit een anonieme OV-chipkaart of een wegwerpchipkaart. 

Gebruik Uitleg
Anonieme kaart Geschikt voor meer dan één dag of langere afstanden Een plastic kaart waarop reisproducten of saldo wordt geladen. De adviesprijs is € 7,50
Wegwerpkaart Geschikt voor eenmalig gebruik of voor een korte periode Kaart is geladen met een reisproduct dat een beperkte geldigheidsduur heeft, bijvoorbeeld één week reizen. Meestal bent u duurder uit met een wegwerpkaart

U koopt beide kaarten bij een balie of automaat, op vliegvelden, op stations en bij tabaks- en gemakszaken of supermarkten. Een wegwerpkaart koopt u ook in de tram en/of bus. U herkent een verkooppunt aan het roze OV-chipkaartlogo. Vind voor uw aankomst in Nederland een verkooplocatie.

Laad uw kaart op voor het reizen

Voordat u kunt reizen laadt u de kaart op met saldo. Dit doet u bij een balie of een automaat. Betaalmogelijkheden verschillen per automaat. Het is nergens mogelijk om te betalen met een creditcard.  

Reizen met landelijke treinvervoerder NS

Om te reizen met de landelijke treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen (NS) laadt u en saldo en het product 'Reizen op Saldo' op de kaart. U doet dit bij een NS-balie of bij een NS-kaartautomaat. Lees meer over 'Reizen op Saldo' op de website van NS. (nieuw venster)

Wat te doen bij vertrek?

Een anonieme kaart is vier tot vijf jaar geldig. U kunt de kaart bewaren om nog een keer te gebruiken. Het saldo blijft ook geldig. Of u kunt het overgebleven saldo terugkrijgen bij een balie van een vervoerder. U betaalt € 1 administratiekosten.

Als u de kaart wilt beëindigen vraagt u bij de balie hiervoor een formulier. Vul dit formulier volledig in en stuur dit samen met de kaart naar het adres dat op het formulier staat.  

24-uurskaartje

Het is ook mogelijk om een 24-uurskaartje te kopen. Deze dagkaart werkt hetzelfde als een OV-chipkaart en is geldig voor het hele openbaar vervoer netwerk in Amsterdam. U kunt dit kaartje kopen bij GVB, EBS en Connexxion.

Blijft u langer in Nederland?

Dan kunt u ook een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. U kunt hier dan een abonnement opzetten en u krijgt automatisch leeftijdskorting. Als u in België, Duitsland of Luxemburg woont, vraagt u een persoonlijke OV-chipkaart online aan. Deze kaart wordt dan naar uw huis opgestuurd. Woont u in een ander land? Dan kunt u bij een balie van RET, Arriva en Connexxion een aanvraagpakket kopen voor € 10,50. Met dit pakket vraagt u een persoonlijke OV-chipkaart aan. De OV-chipkaart kunt u dan toe laten sturen naar een adres in Nederland, bijvoorbeeld uw hotel.