Wat is de OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoeft u niet meer na te denken over strippenkaarten of metrotickets. U laadt de kaart op met een saldo in euro's of u zet er een reisproduct op zoals een enkele reis, een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart. 

Voordelen

De OV-chipkaart heeft meerdere voordelen. Zo kunt u online uw reisgegevens bekijken, hoeft u niet meer in de rij te staan voor het loket en stapt u soepel over op een ander openbaar vervoermiddel zonder een nieuw kaartje kopen.

Twee soorten kaarten

Er zijn twee verschillende kaarten: een persoonlijke OV-chipkaart en een anonieme OV-chipkaart. Bij een aantal ov-bedrijven kunt u ook nog wegwerpkaartjes kopen. 
Welke kaart past bij u?

Bankpasje

De OV-chipkaart is een plastic pas ter grootte van een bankpasje dat in uw portemonnee past. Er zijn verschillende kaarten in omloop. Er zijn bijvoorbeeld OV-chipkaarten van NS, GVB of van RET. Er zijn persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten. Een OV-chipkaart is altijd herkenbaar aan het roze logo. De chip in de OV-chipkaart is niet zichtbaar.

Op uw persoonlijke OV-chipkaart staan uw pasfoto, geboortedatum, de geldigheidsdatum en het OV-chipkaartnummer. Op een anonieme OV-chipkaart staat (vaak) het logo van de vervoerder en de geldigheidsdatum.

Voorbeeld van de voorkant van een persoonlijke OV-chipkaart

Voorbeeld van de achterkant van een persoonlijke OV-chipkaart