Wat is de OV-chipkaart en hoe werkt het?

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Je laadt de kaart op met een saldo in euro's of je zet er een reisproduct op zoals een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart. Aan het begin van je reis check je in en aan het einde check je weer uit.

Twee soorten kaarten

Er zijn twee verschillende kaarten: een persoonlijke OV-chipkaart en een anonieme OV-chipkaart. Bij een aantal vervoerders kun je ook nog wegwerpkaartjes kopen.

Lees meer over welke OV-chipkaart bij je past

Opladen

Voor je gaat reizen laad je eerst je OV-chipkaart op met saldo (een bedrag in euro's) of een reisproduct zoals een dagkaartje of abonnement. Je doet dit bij een automaat of balie.

Lees meer over opladen

Inchecken en uitchecken

Aan het begin van je reis houd je je kaart tegen het scherm van een poortje of een kaartlezer. Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct op de kaart staat, opent het poortje of geeft de kaartlezer een toegangssignaal en brandt er een groen lampje. Aan het eind van de reis houd je de kaart weer bij een poortje of een kaartlezer om uit te checken. Op de display staat wat de reis heeft gekost en hoeveel saldo je nog op de kaart hebt.

Lees meer over reizen met de OV-chipkaart.