Hoe maak ik een declaratieoverzicht?

Declaratie reiskosten

Je maakt een declaratieoverzicht van je reiskosten via je OV-reishistorie. Dit kan voor een persoonlijke kaart en anonieme kaart. Zo maak je een declaratieoverzicht:

1. Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord.

2. Ga naar Mijn OV-reishistorie.
3. Kies de OV-chipkaart waar je transacties van wilt zien.
4. Kies de periode waarover je transacties wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld een week zijn, een weekend of een maand. Let op: het is niet mogelijk om een langere periode dan een maand te selecteren. Wil je een overzicht van een langere periode dan een maand? Maak dan meerdere overzichten.

5. Vink de transacties aan die je terug wilt zien in je declaratieoverzicht. Je doet dit door de vakjes onder het woord ‘declareren’ aan te klikken.
6. De check-uit transacties zijn standaard aangevinkt. Je kunt deze natuurlijk ook uitvinken.
7. Klik daarna op de knop 'Maak declaratieoverzicht' rechtsboven het overzicht.
8. De geselecteerde transacties worden getoond als 'OV-Reishistorie declaratie'.

9. Klik op de 'Download pdf'-knop rechtsboven de getoonde geselecteerde transacties.

10. Het declaratieoverzicht (in pdf-formaat) wordt aangemaakt. Je kunt dit overzicht openen of opslaan.

Let op: in het declaratieoverzicht voor een anonieme kaart zie je geen persoonlijke gegevens.

Maak declaratie voor de Belastingdienst ná 1 maart

Wij raden je aan ná 1 maart de overzichten van het jaar ervoor te maken. Soms sturen vervoerders de transacties later nog op. Hierdoor kan het zijn dat je voor 1 maart nog transacties mist. Reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 6%.

Declaratie abonnement

De kosten van je abonnement (bijvoorbeeld een maand- of jaarabonnement) kun je declareren. Bijvoorbeeld bij je werkgever of de Belastingdienst. Reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 6%. Je maakt als volgt een declaratie:

  • maak een kopie van het aankoopbewijs;
  • lever deze kopie in als declaratie;
  • heb je een jaarabonnement bij Connexxion gekocht? Dan ontvang je een OV-verklaring. Deze verklaring kun je inleveren als declaratie.

Laatste tien transacties bij automaat

Je kunt de laatste tien transacties en het huidige saldo van je kaart inzien bij een automaat of balie. Dit kan met een persoonlijke en anonieme kaart. Je kunt bij een verkoopautomaat ook een bon afdrukken als je saldo of een reisproduct koopt. Deze bon kun je gebruiken voor het declareren van reiskosten. Reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 6%.