Hoe werkt automatisch opladen?

Als je regelmatig reist met het openbaar vervoer en niet in de rij wilt staan om je kaart op te laden, is automatisch opladen dé oplossing. Met automatisch opladen heb je altijd voldoende saldo om je OV-chipkaart te gebruiken. Je kunt kiezen uit een oplaadbedrag van € 10, € 20 of € 50. Automatisch opladen is alleen mogelijk in combinatie met een persoonlijke OV-chipkaart.

Wanneer wordt je kaart opgeladen?

Je kaart wordt automatisch opgeladen bij het in- of uitchecken. Dit gebeurt als je niet genoeg saldo hebt om het instaptarief of de ritprijs te betalen. Je kaart wordt dan direct opgeladen met het door jou gekozen bedrag. Je kunt dus gewoon inchecken als er weinig of geen saldo op je kaart staat. Zodra je je kaart bij een paaltje of poortje houdt, wordt je saldo opgeladen. Is je rit goedkoper dan het bedrag waarmee je kaart is opgeladen? Dan wordt het resterende saldo op je kaart gezet.

Wanneer worden bedragen afgeschreven?

Het bedrag waarmee de kaart wordt opgeladen schieten wij aan je voor. Dit bedrag wordt daarna binnen 15 dagen van je bankrekening afgeschreven. Op je bankafschrift kun je zien op welke datum het bedrag op je OV-chipkaart is geladen. Deze oplaaddatum kun je vergelijken met je reisgegevens. Dit kun je doen bij Mijn OV-reishistorie. Daar kun je zien wat er met het saldo is gebeurd. Op het afschrift staat ook nog een andere datum: de afschrijfdatum. Dit is de datum waarop wij het bedrag van je rekening hebben afgeschreven.

Voorbeeld (digitaal) bankafschrift Rabobank

Voorbeeld bankafschrift automatisch opladen

Meerdere keren opgeladen

Er zit dus een aantal dagen tussen het bijstorten van saldo op je kaart en de afschrijving van je rekening. Het kan zijn dat je kaart intussen meerdere keren automatisch is opgeladen. Je kaart kan ook twee keer achter elkaar automatisch worden opgeladen. Dit kan voorkomen als je een oplaadbedrag van € 10 hebt en bij NS reist. Dit gebeurt dan om het instaptarief van € 20 te kunnen afboeken. Lees meer over het instaptarief.

Check-uit gemist

Je kaart kan ook eerder opgeladen zijn dan je verwacht had, doordat je een check-uit hebt gemist. Je betaalt dan te veel voor je reis. Je kunt het te veel betaalde bedrag terugvragen. Lees hoe je het te veel betaalde bedrag terugvraagt.

Aanvragen

Je kunt automatisch opladen online aanvragen en het bij een ophaalautomaat op je kaart zetten. Daarna kun je meteen reizen. Zodra je je kaart bij een paaltje of poortje houdt om in te checken, wordt je saldo opgeladen. Heb je nog geen OV-chipaccount? Maak er dan eenvoudig een aan.