Wat is de OV-chipkaart?

De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoef je niet meer na te denken over strippenkaarten of metrotickets. Je laadt de kaart op met een saldo in euro's of je zet er een reisproduct op, zoals een enkele reis, een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart. 

Voordelen

De OV-chipkaart heeft meerdere voordelen. Zo kun je online je reisgegevens bekijken, hoef je niet meer in de rij te staan voor het loket. Ook kun je makkelijk overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel, zonder dat je eerst een nieuw kaartje hoeft te kopen.

Twee soorten kaarten

Er zijn twee verschillende kaarten: een persoonlijke OV-chipkaart en een anonieme OV-chipkaart. Bij een aantal ov-bedrijven kun je ook nog wegwerpkaartjes kopen. 
Welke kaart past bij jou?

Bankpasje

De OV-chipkaart is een plastic pas ter grootte van een bankpasje dat in je portemonnee past. Er zijn verschillende kaarten in omloop. Er zijn bijvoorbeeld OV-chipkaarten van NS, GVB of van RET. Er zijn persoonlijke en anonieme OV-chipkaarten. Een OV-chipkaart is altijd herkenbaar aan het roze logo. De chip in de OV-chipkaart is niet zichtbaar.

Op jouw persoonlijke OV-chipkaart staan je pasfoto, geboortedatum, de geldigheidsdatum en het OV-chipkaartnummer. Op een anonieme OV-chipkaart staat (vaak) het logo van de vervoerder en de geldigheidsdatum.

Voorbeeld van de voorkant van een persoonlijke OV-chipkaart

Voorbeeld van de achterkant van een persoonlijke OV-chipkaart