Hoe werkt Mijn OV-reishistorie?

De online OV-reishistorie is een overzicht van de reizen en transacties die je met je persoonlijke of anonieme OV-chipkaart maakt. Alle vervoerders in Nederland doen mee aan dit overzicht. Je kunt dit overzicht gebruiken om reiskosten te declareren bij je werkgever of voor je belastingaangifte. Het gebruik van Mijn OV-reishistorie is niet mogelijk met een Bedrijvenkaart.

Kaart koppelen aan account voor OV-reishistorie

Heb je een OV-chipaccount met een gekoppelde kaart? Dan heb je automatisch toegang tot je OV-reishistorie.

Wanneer zijn transacties zichtbaar?

Als je een kaart hebt gekoppeld aan je account, dan zie je meteen alle transacties die je hebt gemaakt tot 18 maanden terug. Bijvoorbeeld: als je op 1 januari 2019 je kaart koppelt aan je account, zie je alle gemaakte transacties tot en met juli 2017.

Reis je met trein of metro? Dan zie je transacties binnen ongeveer 30 minuten.

Reis je met de bus of tram? Dan kan het zijn dat het langer duurt voordat je de transacties ziet. Bussen moeten eerst op hun standplaats komen, om de transacties naar ons door te sturen. Dit kan enkele dagen duren. 

(Nog) geen transacties

Het kan voorkomen dat de vervoerder waarmee je gereisd hebt (nog) geen transacties heeft doorgestuurd, bijvoorbeeld wanneer er werkzaamheden zijn aan het systeem. In dat geval wordt je OV-reishistorie niet (volledig) gevuld of later gevuld.

Maak zelf je declaratieoverzicht

Je kunt zelf aanvinken welke transacties je terug wilt zien in een declaratieoverzicht. Voor bijvoorbeeld je werkgever of de Belastingdienst. Je kunt zelf de periode kiezen waarover je transacties wilt zien. Dit kan bijvoorbeeld een week zijn of een maand. Het is niet mogelijk om een langere periode dan een maand te selecteren. Wil je een overzicht van een langere periode dan een maand? Maak dan meerdere overzichten. Je leest hier hoe je een declaratieoverzicht maakt.

Reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 9%. Op ritten die gemaakt zijn vóór 1 januari 2019 zit 6% btw.

Ga naar OV-reishistorie