Hoe werkt automatisch opladen?

Als u regelmatig reist met het openbaar vervoer en niet in de rij wilt staan om uw kaart op te laden, is automatisch opladen dé oplossing. Met automatisch opladen heeft u altijd voldoende saldo om uw OV-chipkaart te gebruiken. Zodra het saldo tijdens het in- of uitchecken onder de € 0 komt, wordt automatisch een bedrag op uw kaart geladen. Dit wordt vervolgens afgeschreven van uw rekening. U kunt kiezen uit een oplaadbedrag van € 10, € 20 of € 50. Automatisch opladen is alleen mogelijk in combinatie met een persoonlijke OV-chipkaart.

Wanneer wordt uw kaart opgeladen?

Uw kaart wordt automatisch opgeladen bij het in- of uitchecken. Dit gebeurt als u niet genoeg saldo heeft om het instaptarief of de ritprijs te betalen. Het saldo komt dan onder € 0 en uw kaart wordt direct opgeladen met het door u gekozen bedrag. U kunt dus gewoon inchecken als er weinig of geen saldo op uw kaart staat. Zodra u uw kaart bij een paaltje of poortje houdt, wordt uw saldo opgeladen. Is uw rit goedkoper dan het bedrag waarmee uw kaart is opgeladen? Dan wordt het resterende saldo op uw kaart gezet.

Wanneer worden bedragen afgeschreven?

Het bedrag waarmee de kaart wordt opgeladen schieten wij aan u voor. Dit bedrag wordt daarna binnen vijftien dagen van uw bankrekening afgeschreven. Op uw bankafschrift kunt u zien op welke datum het bedrag op uw OV-chipkaart is geladen. Deze oplaaddatum kunt u vergelijken met uw reisgegevens. Dit kunt u doen bij Mijn OV-reishistorie. Daar kunt u zien wat er met het saldo is gebeurd. Op het afschrift staat ook nog een andere datum: de afschrijfdatum. Dit is de datum waarop wij het bedrag van uw rekening hebben afgeschreven.

Voorbeeld (digitaal) bankafschrift Rabobank

Voorbeeld bankafschrift automatisch opladen

Meerdere keren opgeladen

Er zit dus een aantal dagen tussen het bijstorten van saldo op uw kaart en de afschrijving van uw rekening. Het kan zijn dat uw kaart ondertussen meerdere keren automatisch is opgeladen. Uw kaart kan ook twee keer achter elkaar automatisch worden opgeladen. Dit kan voorkomen als u een oplaadbedrag van € 10 heeft en reist bij NS. Dit gebeurt dan om bij u het instaptarief van € 20 te kunnen afboeken. Lees meer over het instaptarief.

Uitcheck gemist

Uw kaart kan ook eerder opgeladen zijn dan u verwacht had, doordat u een uitcheck heeft gemist. U betaalt dan te veel voor uw reis. U kunt het te veel betaalde saldo terugvragen. Lees hoe u het te veel betaalde saldo terugvraagt.

Aanvragen

Automatisch opladen is alleen mogelijk met een persoonlijke OV-chipkaart. U geeft éénmalig een machtiging via iDEAL door het betalen van € 0,01. Daarna gaat u met uw OV-chipkaart naar een ophaalautomaat en zet u automatisch opladen op uw kaart. Dat kan al een kwartier na de aanvraag.

U kunt automatisch opladen online aanvragen en zet het op uw kaart bij een ophaalautomaat. Daarna kunt u meteen reizen. Zodra u uw kaart bij een paaltje of poortje houdt om in te checken, wordt uw saldo opgeladen. Heeft u nog geen Mijn OV-chipkaartaccount, maak er dan eenvoudig een aan.

U kunt automatisch opladen ook per post aanvragen met een Aanvraagformulier automatisch opladen (pdf). De verwerking duurt maximaal drie weken.